Jak zrobić fasolkę adzuki?

Fasola adzuki to popularne rośliny strączkowe, które wykorzystywane są w wielu azjatyckich daniach i deserach. Są one bogatym źródłem białka i błonnika oraz nie zawierają cholesterolu. W Indiach ludzie często używają tych fasolek w słodyczach i deserach.

W Indiach istnieje wiele tradycyjnych potraw, które są wykonane z fasoli adzuki. Niektóre z nich to dal, ajwain, churma, kheera, adukka, halwa i mithai. Najbardziej popularnym daniem jest dal, czyli potrawa z soczewicy, która jest gotowana z fasolą adzuki.

Fasola adzuki nie jest dostępna we wszystkich krajach. Ale można ją łatwo zrobić w domu. Wystarczy kupić suszoną fasolę adzuki i namoczyć ją przez noc. Następnie gotuj ją przez 2 do 3 godzin i ciesz się tą pożywną i pyszną rośliną strączkową.

Suche składniki

Fasola Adzuki

Cebula

Marchewka

laska cynamonu

Sól

Ghee (masło klarowane)

Woda

Olej

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 2 do 3 godzin

Czas całkowity: 1 godzina

Składniki:

2 filiżanki fasoli adzuki

1 cebula

1 marchewka

1 laska cynamonu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

1 łyżka stołowa ghee

Metody:

W misce namocz fasolę adzuki przez 8 do 12 godzin. Odsącz wodę z fasoli i rozłóż ją w czystej ściereczce.

Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki.

Pokrój marchewkę na małe kawałki.

W garnku rozgrzej olej i ghee i dodaj laskę cynamonu. Smażyć ją przez kilka sekund, a następnie dodać cebulę i marchewkę. Mieszaj je przez 2 do 3 minut, a następnie dodaj fasolę.

Mieszaj wszystko przez minutę. Następnie przykryj wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 2 do 3 godzin.

Wyłączyć ogień i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedź wodę z garnka i przełóż zawartość do blendera. Dodaj sól i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty.

Możesz również przygotować fasolę adzuki jako dal. W tym przypadku dodaj namoczoną fasolę do ugotowanej dal. Podawaj ją na gorąco.

Wnioski:

Fasola adzuki jest doskonałym pokarmem dla utraty wagi. Możesz cieszyć się ich pysznym smakiem i są niskokaloryczne.